Bloedsuiker meten met een bloedglucosemeter

Wat is bloedsuiker?

Bloedsuiker is de glucose in het bloed. Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die op een bepaald moment in het bloed zit. Glucose wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. We krijgen het binnen door onze voeding. Glucose komt voort uit voeding met koolhydraten, zoals brood, aardappels, suiker en pasta. Vervolgens wordt deze glucose gebruikt als energiebron voor cellen.

Normaal gesproken, zorgt ons lichaam ervoor dat ons bloedsuikergehalte op peil blijft. Om dit op peil te houden, maakt onze alvleesklier insuline aan. Bij diabeten is dit niet het geval. Het lichaam maakt weinig tot geen insuline aan, of reageert niet goed meer op de insuline waardoor het bloedsuikergehalte erg schommelt. Bij diabeten is dus de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog of te laag.

Bloedsuiker meten

Het bloedsuikergehalte is op twee verschillende manier te meten. Ten eerste kun je deze meten met een bloedglucosemeter. In de glucosemeter stop je een teststrip. Met een speciaal prikapparaat, maak je een kleine prik in de vinger waardoor en een kleine druppel bloed vrijkomt. Vervolgens zorg je ervoor dat deze druppel op het uiteinde van de teststrip terecht komt. Na een paar seconden laat de meter zien wat het bloedsuikergehalte is.

Ten tweede kun je gebruik maken van een glucosesensor. Dit is een klein rond apparaatje dat bevestigd moet worden op de achterkant van een bovenarm. Vervolgens schiet er een klein naaldje de huid in. Bij dit apparaatje zit een digitale scanner. Wanneer je de scanner aan drukt en langs het apparaatje haalt, geeft hij het bloedsuikergehalte aan. De glucosesensor moet om de twee weken vervangen worden. Het voordeel van deze manier is dat je niet telkens in je vingers hoeft te prikken. Het nadeel hiervan is dat de gemeten bloedsuiker, niet accuraat is maar van een kwartier geleden is.

De vingerprik

De volgende dingen zijn erg belangrijk om op te letten wanneer je een vingerprik doet:

  • Wanneer je je bloedsuikergehalte meet met een bloedglucosemeter, is het van belang dat je van te voren goed je handen wast met water en zeep. Als je bijvoorbeeld net een chocolaatje hebt gegeten, kunnen er nog restjes van de suiker op de vinger zitten. Hierdoor zal de meter natuurlijk een hoog gehalte aantonen. Dit is niet accuraat.
  • Prik aan de zijkant van de vingertop. Vingertoppen zijn namelijk erg gevoelig. Aan de voorkant van de vingertoppen liggen zenuwen, wat een naar gevoel kan geven wanneer hier in geprikt wordt.
  • Gebruik telkens een andere vinger, anders worden je vingers helemaal blauw en gaan ze pijn doen.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *