Medicijnen bij diabetes

Wanneer je diabetes type 2 hebt, zijn er verschillende medicijnen beschikbaar voor jou. Vaak zijn dit medicijnen om je bloedsuiker te verlagen. Ook zijn er medicijnen die je lichaam beter laten reageren en medicijnen die er voor zorgen dat de lever minder glucose aanmaakt.

Metmorfine

Metmorfine is een van de bekendste medicijnen bij diabetes. Dit medicijn zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker (glucose) aanmaakt. Ook heeft dit een positieve invloed op de bloedvaten. Wel kan dit medicijn, bij langdurig gebruik, voor een vitamine B12-tekort zorgen. Bijwerkingen van dit medicijn kunnen zijn:

  • Buikpijn
  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Spugen

Thiazolidinedionen

Een hele mond vol inderdaad. Maar wat doet dit medicijn? Dit middel zorgt ervoor dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Dit heeft als gevolg dat de glucose beter kan worden opgenomen. Thiazolidinedionen zijn niet geschikt voor mensen met hart- of leverproblemen.

Sulfonylureamderivaten

Dit middel zorgt ervoor dat de alvleesklier meer insuline produceert. Hierdoor kan er meer glucose uit het bloed gehaald worden en daalt het bloedsuikergehalte. Ook kan het zo zijn dat in sommige gevallen de cellen gevoeliger worden voor insuline. Een nadeel van dit medicijn is een risico op hypo’s, dus zorg er bij gebruik goed voor dat je regelmatig je bloedsuiker controleert.

Meglitiniden

Ook dit middel zorgt ervoor dat de alvleesklier meer insuline produceert. Dit medicijn staat bekend om zijn snelle absorptie. Echter wordt het niet vaak voorgeschreven

SGLT2-remmers

Op de Nederlandse markt zijn er 3 verschillende remmers op de markt. Deze medicijnen zorgen voor een lagere bloedsuikerwaarde en heeft daarnaast nog een positief effect op hart-en vaatproblemen. Dit middel heeft al bijwerkingen ketoacidose en urineweginfecties, echter beide erg gevaarlijk. Wil je meer weten of ketoacidose? Lees dan dit artikel.

GLP-1-analogen en DPP-4-remmers

Dit zijn nieuwe middelen op de markt. Deze medicijnen zorgen ervoor dat bepaalde hormonen, die aangemaakt worden door de darmen in reactie op voedsel, beïnvloed worden. Deze hormonen zorgen ervoor dat er na het eten meer insuline geproduceerd moet worden door de alvleesklier om de bloedsuiker op peil te houden. Ook zorgen deze middelen ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Sommige van deze middelen zijn alleen te injecteren.

Medicijnen slikken

Naast al deze, lastig uit te spreken, medicijnen, zijn er ook tabletten die ingenomen worden door diabeten. Zo slikken mensen met diabetes ook wel is middelen voor de bloeddruk of de cholesterol, zoals simvastatine en atorvastatine.

Merken

De bovenstaande namen zijn stofnamen van medicijnen, dit zijn dus geen merknamen.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *