Diabetes en zwangerschap

Ook vrouwen met diabetes kunnen gewoon zwanger worden en gezonde kinderen krijgen. Wel zijn er voor zwangere vrouwen met diabetes meer risico’s waar goed op gelet moet worden.

Complicaties

Wanneer de bloedsuikerwaarden te hoog zijn, is de kans groter dat de baby te zwaar geboren wordt. In dit geval kan de bevalling wat moeilijker zijn. Vrouwen met diabetes krijgen daarom vaker een inleiding of keizersnede. Andere complicaties kunnen zijn dat:

  • De baby te vroeg geboren wordt
  • De baby te lage bloedsuikerwaarden heeft
  • De baby komt te overlijden
  • Er oogproblemen ontstaan

Ten slot kan een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging voor komen bij mensen met diabetes type 1. Wilt u meer weten over diabetes type 1? Lees dan dit artikel.

Insuline

Vooral vrouwen met diabetes type 1 gebruiken veel insuline. Tijdens de zwangerschap zal er niet altijd evenveel insuline nodig zijn. De eerste 3 maanden zal er waarschijnlijk minder insuline nodig zijn dan normaal. Later in de zwangerschap zal de hoeveelheid oplopen, omdat het lichaam dan minder gevoelig wordt voor insuline. Het kan zo zijn dat aan de eind van de zwangerschap tot wel twee tot drie keer zoveel insuline wordt gebruikt als voor de zwangerschap. Het is erg van belang om tijdens de zwangerschap regelmatig de bloedsuikerwaarden te controleren, omdat deze waarden erg kunnen schommelen. Meer weten over insuline? Lees dan dit artikel.

Zwangerschapsdiabetes

Ook wanneer je geen diabetes hebt, kun je dit tijdens de zwangerschap krijgen. Dit wordt zwangerschapsdiabetes genoemd. Je merkt niet snel dat je deze vorm van diabetes hebt, want er zijn vaak geen verschijnselen. Enige signalen kunnen zijn:

  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • De baby is groter dan dat hoort

Wat is de oorzaak? Wanneer je zwanger bent, kunnen de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je meer insuline nodig hebt om de suiker uit de voeding te verwerken. Soms kan de alvleesklier deze vraag naar insuline niet meer aan waardoor je bloedsuikergehalte te hoog wordt. Wanneer dit gebeurt, heb je zwangerschapsdiabetes.

Behandeling van zwangerschapsdiabetes Wanneer er geconcludeerd is dat je zwangerschapsdiabetes hebt, zal je een aantal voedingsadviezen krijgen. Deze adviezen zullen vooral gericht zijn op het minderen van koolhydraten en vet. Wanneer dit niet werkt, kan het zijn dat je tijdelijk insuline moet gaan spuiten.

Na de bevalling Meestal verdwijnt de zwangerschapsdiabetes weer binnen een dag na de bevalling. De helft van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, krijgt binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2. Dit kan je tegengaan door goed te letten op je voeding, gewicht en beweging. Meer weten over diabetes type 2? Lees dan dit artikel.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *