De kunstalvleesklier, ideaal voor diabeten. Met deze kunstalvleesklier hoef je namelijk geen insuline meer te spuiten en hoef je nauwelijks meer te prikken.
Wat is het?
De kunstalvleesklier is een apparaat dat de afgifte regelt van insuline en glucagon. Het apparaat koppelt de pomp aan een glucosemeter. Deze glucosemeter meet continu de bloedsuikerwaarde. Vervolgens stuurt de kunstalvleesklier de pomp aan om de juiste hoeveelheid insuline of glucagon af te geven. De insuline wordt afgegeven wanneer de bloedsuiker verlaagt moet worden en glucagon wordt afgegeven wanneer de bloedsuiker verhoogt moet worden.
De kunstalvleesklier in Nederland
Het bedrijf Inreda Diabetic werkt samen met het AMC in Amsterdam aan de klier. In 2016 werden de eerste testen op proefpersonen gedaan in Nederland. Uit deze testen bleek dat het een handzaam en goed werkend apparaatje is. Na deze testen zijn ze verder gegaan met het ontwikkelen. In 2019 werd een verbeterde versie getest. De resultaten hiervan zullen begin 2020 bekend worden. Als deze uitkomsten goed zijn, zal er nog 1 test gedaan worden. Wanneer deze test slaagt, zal de kunstalvleesklier zo snel mogelijk op de markt komen.
Robin Koops
Robin Koops is degene die de kunstalvleesklier heeft ontwikkeld en produceert. Het begon vroeger, in 2003, met een aantal knutselende vrienden in een schuurtje, wat later uitgroeide tot een groot bedrijf, Inreda Diabetic. De missie van het bedrijf is om de kunstalvleesklier zo goedkoop mogelijk op de markt te brengen zodat hij beschikbaar is voor een grote groep mensen.
Robin is zelf ook diabeet. Hij draagt zijn eigen ontwikkelde kunstalvleesklier 98 procent van de tijd. Alleen wanneer hij gaat douchen of zwemmen koppelt hij hem af. Voor hem is deze klier een enorme opluchting. Hij is namelijk nog maar zo’n 10 minuten per dag bezig met zijn diabetes. Ook heeft hij door deze klier geen last meer van hypo’s.
Na een jaar rondgelopen te hebben met de kunstalvleesklier, merkte Robin op dat er verbetering zit in zijn gezondheid. Zijn ogen werken beter en hij merkt dat zijn gewicht lager blijft. Ook krijgt hij minder hormonen binnen dan eerst. Dit blijkt doordat hij, in vergelijking met een jaar geleden, nog maar de helft van de insuline gebruikt.
Werkt het voor iedereen?
In principe werkt de kunstalvleesklier bij iedereen met insulineafhankelijke diabetes. Toch kiezen sommige mensen er niet voor om het apparaat te gebruiken. Zij vinden het lastig om de controle uit handen te geven. Sommige mensen zijn juist tevreden met de manier waarop hun diabetes nu verloopt.
No responses yet