Diabetes en beweging

Bewegen en het beoefenen van een sport is goed voor iedereen, dus ook voor diabeten. Wanneer een diabeet sport, wordt de insulinebehoefte minder. Ook verbetert beweging de werking van insuline. Maar wat gebeurt er tijdens het sporten met je lichaam als diabeet zijnde? Hoe voorkom je hypo’s tijdens en na het sporten? Lees er hier meer over.

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het sporten?

Wanneer je sport, wordt er extra energie verbruikt door je spieren. Deze energie komt voort uit glucose en vet. Wanneer je lichaam veel glucose verbruikt, kan je bloedsuiker gaan dalen. Vaak is er een betere doorbloeding van het vetweefsel tijdens het sporten, waardoor de insuline beter in je lichaam wordt opgenomen. Er komt dus meer insuline in je bloed, waardoor je bloedsuiker zal dalen.

Wanneer je nog maar net diabetes hebt, is het belangrijk om, tijdens de eerste paar keren dat je gaat sporten, regelmatig je bloedsuiker te controleren. Je weet namelijk nog niet hoe je lichaam gaat reageren op de beweging. Blijf dit doen totdat je erachter komt wat het beste voor jou werkt.

Hoe voorkom je hypo’s?

Omdat tijdens het sporten meer insuline in je bloed terecht komt, is het van belang om je bloedsuiker op het juiste peil te houden. Dit kan je doen door vóór het sporten extra koolhydraten te eten of drinken. De hoeveelheid hangt af van hoe lang je sport en hoe intensief je sport. Dit is dus een kwestie van uitproberen. Controleer voor, tijdens en na het sporten je bloedsuiker om erachter te komen wat het beste voor jou werkt.

Ook na het sporten kan je last hebben van een hypo. Dit kan zelfs tot de volgende dag duren. Dit komt doordat je glucosevoorraad uit je spieren en je lever tijdens het sporten opgemaakt wordt. Je lichaam zal deze eerst weer proberen aan te vullen. Daarna zal er pas weer glucose in je lichaam opgenomen worden. Het is belangrijk om na het sporten regelmatig je bloedsuiker in de gaten te houden, zodat je eventueel wat extra’s kan eten waar nodig. Met een insulinepomp werkt dit anders. Wanneer je een pomp hebt kun je de basaal stand aanpassen en is het dus niet nodig om extra te eten of drinken.

Beweging en ketonen

Wanneer je een te hoge bloedsuiker hebt (boven de 15) en er ketonen te meten zijn, is het niet verstandig om te gaan sporten. Er is weinig of geen insuline in je lichaam die de glucose om kan zetten in energie, waardoor je lichaam vetten gaat gebruiken als brandstof. Wanneer dit gebeurt, begint je lichaam zichzelf te verzuren. Wil je meer weten over ketonen? Lees dan dit artikel.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *