Diabetes type 1

Zoals uitgelegd in een vorig artikel, zijn er twee verschillende soorten diabetes: type 1 en type 2. Zo’n 10 tot 15% van de mensen met diabetes heeft type 1. In dit artikel zal deze versie van diabetes behandeld worden.

Wat is het en waar wordt het door veroorzaakt?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem het lichaam van binnen aanvalt. Bij mensen met diabetes type 1 valt het afweersysteem de cellen van de alvleesklier aan, waardoor deze cellen geen insuline meer kunnen aanmaken.

Wat hier de reden van is, is nog niet bekend. Wel wordt er gedacht dat het misschien te maken kan hebben met:

  • gluten
  • koemelk in flesvoeding voor baby’s
  • een virus

De symptomen

Diabetes type 1 begint vaak op jongere leeftijd. Het wordt ontdekt doordat de volgende symptomen erg kenmerkend zijn voor deze ziekte:

  • Slecht zien
  • Misselijk zijn of overgeven
  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • Afvallen zonder reden
  • Ziek en beroerd voelen
  • Veel, of juist helemaal geen honger hebben

Wanneer je merkt dat je last hebt van deze symptomen, is het verstandig om langs te gaan bij de huisarts. Vervolgens kan er uit een bloedonderzoek gehaald worden of je diabetes hebt.

Het kan erg gevaarlijk zijn wanneer je niet doorhebt dat je diabetes type 1 hebt. Wanneer dit namelijk niet behandeld wordt, blijven er te veel suikers in het bloed zitten. Dit kan op lange termijn zorgen voor beschadigingen aan de bloedvaten. Wanneer de bloedsuiker te hoog is, kan het ook zo zijn dat je er flink ziek van wordt, flauwvalt of zelfs in coma raakt. Dit kan immers ook gebeuren wanneer de bloedsuiker juist te laag is.

Behandeling van diabetes type 1

Helaas is diabetes type 1 een chronische ziekte, deze zal niet meer over gaan. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je diabetes type 1 hebt, moet je goed op je bloedsuikers letten. Deze moet je meerdere malen per dagen meten met een vingerprik of een scanner, welke bevestigd zit op de achterkant van de bovenarm. Bij elke hap die je eet, moet je berekenen hoeveel insuline je ervoor moet spuiten. Ook moet je goed opletten tijdens het sporten of andere momenten dat je je actief opstelt. Tijdens deze momenten zakt je bloedsuiker namelijk erg snel. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Wanneer je bloedsuiker namelijk te laag zit, kan je in een hypo terecht komen. Wil je meer weten over hypo’s? Lees dan dit artikel.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *