Ketonen zijn erg belangrijk wanneer je een diabeet bent. Ken jij de symptomen en weet jij wanneer je moet handelen?
Wat zijn ketonen?
Onze alvleesklier maakt insuline aan zodat de glucose omgezet kan worden in energie. Bij diabeten is dit niet het geval. Zij moeten insuline in hun lichaam brengen om dit proces in werking te zetten. Wanneer er te weinig insuline aanwezig is om de glucose om te zetten, gaat het lichaam vetten gebruiken. Op dat moment komen er ketonen vrij. Deze worden aangemaakt in de lever. Ketonen zijn afvalstoffen die vrijkomen wanneer vetten worden afgebroken. Wanneer er te veel ketonen in het bloed komen, kan dit leiden tot een ketoacidose. Wanneer dit gebeurt, verzuurt het bloed en vallen organen en andere lichaamsfuncties uit. Het is als diabeet zijnde dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd genoeg insuline spuit.
Symptomen
Om deze ketoacidose tegen te gaan, is het van belang om goed de bloedsuikers in de gaten te houden. Wanneer deze te hoog zijn, is het verstandig om de ketonen te meten. Dit zijn veel voorkomende symptomen bij een verhoogde bloedsuiker:
- Droge mond
- Dorst
- Vaak plassen
- Adem die naar aceton ruikt
- Wazig zien
- Suf voelen
- Buikpijn en misselijkheid
Hoe meet je de ketonen?
Ketonen zijn te meten via het bloed of via de urine. Alle diabeten hebben een ketonenmeter, welke de waarde baseert op het bloed. Zoals eerder genoemd, meet je eerst de bloedsuiker. Wanneer deze te hoog, of niet meetbaar is, is het verstandig om je ketonen te meten. Dit doe je met een ketonenmeter. Door middel van een vingerprik geef je een druppeltje bloed af op een teststrip en deze schuif je vervolgens in de meter. Zorg dat je handen goed gereinigd zijn zodat er een juiste waarde afgegeven kan worden.
Na een aantal seconde geeft de meter de bloedketonen waarde. Is deze onder de 0,6 mmol/l? Dan is er nog niks aan de hand. Dit is namelijk een normaal ketonenniveau. Wel moet je de bloedsuiker goed in de gaten houden en omlaag proberen te krijgen.
Geeft de meter tussen de 0,6 en 1,5 mmol/l aan? Dien extra insuline toe en volg zorgvuldig de stappen op die verkregen zijn vanuit het diabetesteam. Drink veel water en eet regelmatig in kleine porties.
Geeft de meter boven de 1,5 mmol/l aan? Neem dan onmiddellijk contact op met het diabetesteam. Op dit moment is er namelijk een groot risico op een diabetische ketoacidose.
No responses yet