Insuline pen

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt in de alvleesklier. De hele dag door geeft de alvleesklier telkens een beetje insuline af. Deze insuline zorgt ervoor dat glucose opgenomen wordt. Dit wordt opgenomen in lichaamscellen, waar het als energiebron wordt gebruikt. De alvleesklier zorgt ervoor dat er altijd precies genoeg insuline aanwezig is. Hierdoor blijft ons bloedsuikergehalte op peil.

Vlak nadat we gegeten hebben, zorgt ons lichaam ervoor dat de alvleesklier genoeg insuline afgeeft. Bij diabeten is dit niet het geval. Hun lichaam maakt weinig tot geen insuline aan, waardoor de glucose dus niet omgezet kan worden in energie.

Om er voor te zorgen dat bij de diabeten ook alles goed verloopt, zorgen zij er zelf voor dat er insuline in het lichaam komt.

Hoe dien je het toe?

Diabeten kunnen insuline op twee manieren toedienen.

Ten eerste kunnen zij dit doen via een spuit, welke ook wel een insulinepen wordt genoemd. Deze pen bevat insuline, wat vervolgens in de onderbuik of het bovenbeen gespoten kan worden. Op deze manier moet je zelf uitrekenen hoeveel insuline je nodig hebt. Dit bepaal je op basis van de hoeveelheid koolhydraten die je gegeten hebt.

Ten tweede kunnen diabeten gebruik maken van een pomp. Deze pomp bevat insuline, welke geplaatst kan worden op de bovenarm of de onderbuik. Bij het plaatsen schiet er een klein naaldje in de huid, waardoor de insuline wordt toegediend. Bij deze pomp hoort een pod. Dit is een digitaal kastje waarop je het aantal gegeten koolhydraten in kan voeren. Vervolgens rekent de pod zelf om hoeveel insuline er toegediend moet worden.

Insulineresistentie

Nog voordat iemand diabetes heeft, kan het ook zo zijn dat je lichaam steeds minder goed gaat reageren op de insuline. Dit gebeurt wanneer we een enorme hoeveelheid koolhydraten binnen krijgen. Je lichaamscellen kunnen hierdoor overbelast raken. Wanneer dit gebeurt, noemen we dit insulineresistentie.

Omdat het lichaam minder goed haar werk kan doen, is je bloedsuikergehalte voortdurend hoog. Het overschot aan suikers wordt uiteindelijk opgeslagen als lichaamsvet.

Wanneer je merkt dat je last hebt van deze insulineresistentie, is het verstandig om hier op in te spelen. Dit kan je doen door veel water te drinken, gezonder te gaan eten en veel te bewegen. Op deze manier help je je lichaam om van die overtollige suikers af te komen.

Lukt het uiteindelijk niet om van die suikers af te komen? Dan is er sprake van diabetes type 2.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *